Dezvoltarea sectorului economiei sociale din Europa si Asia depinde de crearea unor modele sustenabile de investitii in acest domeniu precum si de accesul la finantare si contracte.
Totodata, este nevoie ca politicienii si populatia sa inteleaga conceptul de economie sociala, daca se urmareste obtinerea unui impact masurabil si semnificativ asupra problemelor sociale cu care se confrunta cele doua continente. In plus, reprezentantii celor doua continente si-au manifestat teama legata de faptul ca lipsa unei definitii a intreprinderii sociale, lasa sectorul deschis catre jucatorii non-sociali, iar acest lucru i-ar putea descuraja pe adevaratii investitori sociali.
Acestea sunt doar cateva dintre concluziile unui eveniment desfasurat recent la Berlin, care a reunit peste 30 de antreprenori sociali din peste 20 de tari din Asia si Europa. Reuniunea, organizata de British Council si Asia Europe Foundation a avut ca scop dezbaterea si gasirea unor metode de creare a unei politici mai bune de dezvoltare a intreprinderilor sociale de pe cele doua continente. Evenimentul a fost sponsorizat de guvernul Japoniei.
Ce invata Asia de la Europa….
Dezvoltarea sectorului intreprinderilor sociale ar trebui sa tina cont de provocarile sociale ale fiecarui continent, au afirmat specialistii prezenti la eveniment. Astfel, unul dintre elementele care surclaseaza Europa fata de Asia din punctual de vedere al intreprinderilor sociale este cel a cadrului juridic si financiar care reglementeaza acest sector. La aceasta se adauga sprijinul legislativ acordat intreprinderilor sociale. In acelasi timp, Kostas Geormas, consultant in cadrul Ministerului Muncii, Bunastarii si Securitatii Sociale din Grecia a afirmat ca Asia poate invata modalitatile prin care economia sociala de pe batranul continent a abordat obstacolele intalnite in procesul sau de dezvoltare. In acelasi timp, Nicolas Hazard, presedintele Le Comptoir de l’Innovation, o institutie franceza de investitii sociale i-a sfatuit pe antreprenorii asiatici sa nu reinventeze roata. Acesta a mai precizat ca Asia poate invata din expertiza Europei in materie de know-how in domeniul economiei sociale.
….si viceversa
Specialistii prezenti la evenimentul de la Berlin au afirmat ca Uniunea Europeana poate invata cum sa inoveze si cum sa genereze forta creativa in randul cetatenilor de rand care observa problemele cu care se confrunta comunitatea din care fac parte si gasesc abordari socio-antreprenoriale pentru a rezolva aceste probleme. Mai mult, Uniunea Europeana poate invata si din taria cu care comunitatea asiatica sprijina problemele comunitare si colaboreaza la rezolvarea acestora. Nu in ultimul rand, specialistii au afirmat ca experienta afacerilor sociale dezvoltate in tarile sarace poate fi interesanta pentru europeni. Insa, si experientele din Coreea, Japonia si chiar China pot fi extrem de interesante pentru factorii de decizie din Europa. In acelasi timp, modul in care tarile din Europa au dezvoltat ecosisteme locale pentru intreprinderile sociale poate reprezenta un ghid util pentru majoritatea stakeholderilor din Asia. (A.D.)